Allergivänliga katter

Många är allergiska mot katter, något som kan vara svårt om man längtar efter att ha en katt som husdjur. Kanske är det trots allt möjligt, en del kattraser räknas som allergivänliga, och det är möjligt att den som är allergisk kan tåla någon av dem. Det är tyvärr inte säkert att det är så, många är allergiska även mot de allergivänliga katterna, eftersom de allergener som finns hos katter och som man reagerar på är starka.

Det enda sättet att se om man tål en av de allergivänliga katterna är att umgås med en sådan katt och se om man reagerar på den. På vissa håll finns till och med testhem, dit människor kan komma och testa om de är allergiska mot de allergivänliga katterna.

Sibirisk katt

Sibirisk katt är en av de raser som många tål. Rasen har överlag mindre av proteinet Fel d 1 som är ett av de ämnen hos katter som är mest allergiframkallande.

Sibirisk katt är en ras med katter som är sociala, de pratar gärna med dig, och tycker om att lära sig nya saker. De är aktiva, leker mycket och tycker samtidigt mycket om att gosa.

De flesta av rasen Sibirisk katt har en stark personlighet, och utseendemässigt är de kraftiga, muskulösa, och de kan som vuxna väga mellan 5 och 9 kilo. De har ganska långt hår och är av samma typ som Norsk skogskatt och Maine Coon, som de liknar lite.

Ragdoll

Ragdoll betyder trasdocka, och att kattrasen heter så kommer sig av att katten lätt blir som en trasdocka när man lyfter upp den. Det är en väldigt lugn kattras, och katten är väldigt stor jämfört med andra raser. Kroppen är också muskulös, lång och den har kraftig nacke. En speciell sak är tofsarna den har på tassarna och den mycket buskiga svansen.

Rex

Devon Rex och Cornish Rex är två andra raser som allergiker rätt ofta tål. De är lika varandra framförallt på grund av pälsen, som är kort och lockig eller krullig, och som saknar det yttre pälslager som andra katter har.

Både Devon Rex och Cornish Rex är sociala kattraser, de är smarta och vill ha mycket stimulans, och dessutom mycket umgänge. Utseendena är speciella, de har båda stora öron, och mest speciell kanske Devon Rex är, som dessutom har stora ögon. De är smala men har mycket muskler, och en sak som man måste tänka på är att de är mer frusna än andra katter och inte passar att ha ute.