Devon Rex

Historia

Den första katten som blev av rasen Devon Rex var en korsning mellan dess mamma som var en släthårig sköldpaddsvit strövkatt och dess pappa som man inte är helt säker på vilken katt det var, men som kan ha varit en krullhårig svart katt. Den första Devon Rex-katten hette Kirlee och dess ägare förstod att han kunde bli viktig i avel, så hon lät en känd uppfödare ta hand om honom.

Uppfödaren såg till att fler Devon Rex-katter avlades fram, och Devon Rex blev snabbt en populär katt med sitt speciella utseende.

Redan 1967 kom den första katten till Sverige. Antalet Devon Rex-katter i Sverige har sedan stigit, från 75 stycken år 1996 till 428 stycken år 2013.

Egenskaper

Devon Rex-katter är sociala, intelligenta, livliga och smarta varelser. De vill gärna ha kontakt med andra, både med människor och med andra djur. De behöver mycket stimulans och umgänge, och vill helst inte bli lämnade ensamma. Om det till exempel är så att ägaren har långa arbetsdagar blir det för ensamt att lämna en Devon Rex. Då är det bra om den kan ha en kattkompis att leka med under dagarna.

Devon Rex-katter är mer frusna än andra katter och ska helst hållas inne, de passar inte bra att ha som utekatter.

Ibland räknas Devon Rex som en allergivänlig kattras, men det är olika för olika människor som är allergiska om de kan tåla Devon Rex och andra Rex-katter. En del som inte tål andra katter tål Devon Rex väldigt bra, medan andra reagerar allergiskt på dem. För att kunna avgöra om någon tål Devon Rex behöver hen tillbringa tid med en katt och se om hen reagerar.

Utseende

Devon Rex har korta och ganska breda ansikten, kort nos, kraftig haka, och kindbenen är ganska framträdande. De har stora något sneda ögon och mycket stora öron. Pälsen är lockig eller vågig och består nästan bara av underull, det yttre pälslager andra kattraser har finns för det mesta inte alls, men vissa individer kan ha rester kvar av det. Kroppen är slank och av medellängd, och samtidigt muskulös. Devon Rex kan finnas i alla olika färgvarianter, och är vid utställningar och liknande godkända i alla färger.

Uppfödning

Runt om i hela Norden finns uppfödare som specialiserat sig på Devon Rex och andra Rex-raser. Just nu finns det ca 75 uppfödare som är registrerade på Nordiska Rexringens hemsida, och som man kan lita på att de är seriösa.