Sphynx

Den pälslösa och allergivänliga Sphynxen

Letar du efter en katt som är mer som en hund och som är otroligt tillgiven och clownig? Då är Sphynxen, vars hud känns som varm persika, någonting för dig!

Historia

Visste du att kattrasen Sphynx godkändes som ras så sent som år 2001 efter att ha funnits i Sverige sedan 1994? Men redan på aztekernas tid var det populärt med nakenkatter så fenomenet i sig är inte nytt. Avelsprogrammet med Sphynxen började redan i slutet av 60-talet efter att kattrasen upptäckts av en slump. I Ontorio föddes en katt utan päls år 1966, som sedan fick ungar utan päls och snart var aveln i full blom. Även i andra delar av Amerika inträffade mutationer som skapade hårlösa kattungar så man kan säga att dagens ras härstammar från tre skilda mutationer som uppkom år 1966, 1975 och 1978. Namnet Sphynx uppkom eftersom någon tyckte att de liknande den egyptiska statyetten Spfinxen.

Kattens egenskaper

Sphynxen beskrivs som tillgiven, varm och nyfiken. Katten påminner mycket om en hund och är lättlärd och kan bland annat lära sig att apportera. De trivs i mittpunkten och gillar uppmärksamhet, men tycker inte om att vara ensamma så att köpa två sphynxkatter är det allra bästa. Kattrasen är otroligt kelig och clownig och älskar sin husse och matte. Sphynxen har smeknamnet ”kardborrekatten” vilket betyder att katten helst av allt skulle sitta fast på sin ägare hela dagarna.

Skötsel

Tycker du att det är jobbigt att katthåren smyger sig in överallt i hemmet? Då är en Sphynx bästa katten för dig. Men istället för pälsvård kräver katten god hudvård. Huden är oskyddad och behöver tas hand om på bästa sätt! Trots att pälsen inte existerar, så producerar katten hud fett precis som hos håriga kattraser. Detta fett gör att Sphynxens hud lätt kan kännas kladdig, så ett bad i veckan behövs. Att vänja katten vid vatten tidigt kan därför vara en bra idé. Många har sina Sphynxkatter enbart inomhus, men om du har tänkt ta ut katten någon gång, glöm inte solskyddsfaktor! I övrigt så bör öronen hållas rena och klorna klippas regelbundet.

Tål pälsdjursallergiker Sphynxen?

Många pälsdjursallergiker tår Sphynxen men långt ifrån alla. En del är istället allergiska mot kattens saliv eller dess hud. Innan du som allergiker köper en nakenkatt bör du hälsa på hos någon med Sphynxkatter, kanske låna hem en filt för att se om du trots avsaknaden av päls känner av allergin.