Cornish Rex

Historia

En rödvit katt vid namn Kallibunker föddes den 21 juli 1950, och han var den första krullhåriga katt som användes i avel. Man bestämde sig för att kalla kattypen för Rex. Kallibunker parades med sin mor och med sin syster, och i varje kull kom några rexade kattungar, och några med normal päls.

Efter ett tag och med hjälp av genetiker förstod man bättre hur rexanlaget fördes vidare, och den verkliga grunden för rasen Cornish Rex kunde skapas.

Eftersom grunden för rasen utgjordes av relativt få katter valde man att göra inkorsningar med andra kattraser, framförallt då britter, burma och siames.

Efterhand blev det möjligt för några brittiska uppfödare att få fram stammar med bara Cornish Rex-anlag. I USA räknades länge alla olika Rex-katter som en enda ras.

Egenskaper


Cornish Rex är en smart, livlig, nyfiken katt som gärna har mycket för sig. Den har ofta en nära relation till sin ägare och deltar gärna i det mesta som hen fyller sina dagar med. Nya människor brukar Cornish Rex visa ett svalt intresse.

Den har en stark vilja, men har samtidigt lätt för att lära sig nya saker, så det är möjligt att relativt enkelt få en Cornish Rex att till exempel gå med koppel, något som inte är så lätt med alla katter. Den brukar klara resor och nya miljöer utan större problem.

Utseende

Det mest speciella med Rex-katter är den korta krulliga eller vågiga pälsen. Den utgörs av bara det som är underull på andra katter, och har inget täckhår.

Cornish Rex har stora öron som sitter högt upp på huvudet, och relativt stora ögon. Huvudet är medellångt och kilformat. Både kroppen och svansen är långa och smala, samtidigt som det är en muskulös katt. Den har långa ben och små tassar.

Den finns och är godkänd i alla färger.

Uppfödning

Runt om i Norden finns ca 75 uppfödare som är specialister på Rex-katter.